home Meny close
menu Meny

Tilvalg bad

Om du skal bygge hus eller kjøpe ny leilighet, da vil du få med tilvalg å gjøre. Tilvalg betyr å velge mer av allerede medfølgende utstyr (f.eks. stikkontakter) eller oppgradere standard utstyr som følger med i prisen (bad, kjøkken, maling etc). Når det gjelder tilvalg bad, så kan det være lurt å starte med å sjekke om det er et plassbygget eller prefabrikkert bad som medfølger.
Kostnadene rundt tilvalg blir ofte dyrere enn det kunden har sett for seg. Dette kommer av at alle endringer medfører merarbeid for både utbygger, prosjektleder og håndverker. Tegningene må gjøres om, det ferdigprosjekterte utstyret må trekkes ut, tid må tillegges og involverte parter må få beskjed. Og nytt utstyr må kjøpes inn – utstyr det ikke er forhandlet prosjektpriser på. Standardutstyret som skal byttes ut, blir trukket ut med prosjektpris og ikke veiledende pris.

Prefabrikkerte bad
Dette er bad som bygges som komplette baderom på fabrikken. Med vegg- og gulvfliser og ferdig montert baderomsutstyr. Deretter fraktes modulen til byggeplassen, heises på plass og kobles til vann og avløp. Vær klar over at det forhåndsmonterte baderomsutstyret er solid festet for å tåle frakten. Dette kan by på utfordringer den dagen utstyret skal byttes ut. I tillegg til bolter og skruer er det ikke uvanlig at produsenten av modulen også tilfører lim ved monteringen.
Tilvalg på prefabrikkerte bad skjer tidlig i byggeprosessen. I noen tilfeller kan valgene være litt begrenset. Jeg ville sjekket følgende:
  • Se på flisene som følger med og vurder om disse er ok. Er det lyse og rene ensfargede fliser som medfølger, kan det være praktisk for gulvet å velge en mørkere flis med noen fargenyanser. I dag velger mange lik farge på gulv og vegg for større romfølelse.
  • Er det skuffer eller skap under vasken? Skuffer gir deg best oversikt og gjør det lettere å holde orden. Skap rommer mer.
  • Speil eller speilskap? Mange setter pris på den ekstra plassen bak speildørene.
  • Er belysningen på speilet og ellers i baderommet ok?
  • Følger det med nok stikkontakter?
  • Er det viktig for deg om vasken er i porselen eller støpemarmor?
  • Jeg anbefaler å bestille ferdig montert tilbehør – slik som toalettbørste, toalettpapirholder, kroker, håndklestang etc. Det står ofte «anbefaler ikke å bore i veggene» i papirene som medfølger, og det skaper fort rot og frustrasjon om du ikke har noen steder å henge fra deg på. Min erfaring er at utstyr med sugekopp eller dobbeltsidig tape ikke holder i lengden! I så fall bør du tilføre f.eks. Tec7 lim og teipe det fast i 24 timer til det har tørket.
Plassbygget bad
Her blir badet bygget på stedet, og du har ofte flere muligheter til å påvirke hvilket utstyr som skal monteres.

Ta deg tid til å se hva som følger med. Ofte lager de fine tekster i beskrivelsen som f.eks. «tidsriktig utstyr» og «moderne bad», men mange blir skuffet over hvor lite de har lagt i utstyret på badet til tross for at det står «høyere standard».

Det kan være store forskjeller på hvordan tilvalgsprosessen håndteres av de forskjellige fagfolkene. Noen er veldig flinke, har stor kunnskap og har forberedt seg til du kommer. Andre kan virke totalt uinteressert, og da er det viktig at du selv har gjort deg opp en mening på forhånd. Vær godt forberedt!

Sjekk de 7 punktene over og i tillegg bør du også tenke igjennom:
  • Om det er tegnet inn badekar med stiplet linje, så bør du vurdere om dette er noe for deg. Er du usikker, så ville jeg beholdt vann og avløp her til eventuelt senere.
  • Dusjtoalett har blitt betydelig mer populært i private hjem enn tidligere. Om du ikke ønsker dette nå, så kan det være lurt å legge opp et strømpunkt i veggen ved toalettet eller i tilknytning til innbyggingssisternen, for fremtiden.

Tilvalg gir deg muligheten til å skape ditt unike bad! Lykke til!

 

Med hilsen Anita fra Fine Bad