home Meny close
menu Meny

Tips og råd til badet

Gode tips fra hele Sveriges vaskedronning!

Marléne Eriksson har i mange år tipset svenskene med gode råd om rengjøring av hus og klær. Hun har ofte vært på TV og radio, og du kan finne artikler om hennes vaskemetoder i flere svenske magasiner. I år har hun utgitt boken «Städglädje», hvor hun deler sine tips og råd. Vi kan love deg at lysten til å begynne å vaske, den øker etter hvert kapittel du leser! Og det beste av alt – hun finner sine vaskemidler i kjøleskapet eller matskapet!

Fine Bad har fått tillatelse fra Massolit Förlag til å dele Marlènes gode tips til rengjøring av baderommet.

 

Med enkle tekster og beskrivelser, nydelige bilder og en glad og positiv tone, har hun laget en nyttig bok som fortjener en plass i heimen. 

Gi ditt nyoppussede bad miljøvennlig pleie med Marlénes fantastiske og enkle råd, og bevar de blanke og rene flatene lenge, lenge!

       lemons-for-cleaning

Gå til innkjøp av sprayflasker og etiketter og bland som følger:

Baderomsspray Toalettspray Avkalkningsspray Glasspray Fugepasta
1 ts zalo 3 spiseskjeer eddik 3 spiseskjeer eddik 5 dl vann 1/2 dl bikarbonat (natron)
1 dl eddik 1/2 dl zalo 1/2 dl zalo Noen dråper 1/2 dl eddik
Saften av 1 sitron 1/4 dl salmiakk 5 dl vann zalo 1 dl vann
2 dl vann 5 dl vann     3 spiseskjeer potetmel

 

Fugepasta blandes til en tannkremliknende pasta og oppbevares i en lufttett boks.

 

Dette bør du gjøre hver uke, sier Marléne:

1. Håndklær: Vaskes på minst 60 grader. Lufttørkes eller tørkes i tørketrommel.

2. Badekaret: Hell salt på en tallerken og del en sitron eller grapefrukt i to. Dypp halvdelen i saltet og gni rundt hele badekaret. Skyll med vann og tørk badekaret tørt med et kjøkkenhåndkle.

3. Dusjhjørnet: Spray flislagte overflater med Baderomsspray. Pass på å dekke hele flaten, bruke gjerne en svamp til dette. Eller ta på deg noen gamle skrubbehansker og fordel sprayvæsken utover. La det virke noen minutter før du skyller med vann. Vask skrubbehansken i vaskemaskin etter bruk. Har du marmor på badet kan du etter rengjøring gi en ekstra finish med transparent skokrem. Tre en ullsokk over hånden og polèr. Spray også glassveggene med Baderomsspray og dra deretter over med en vindusnal. Tørk helt tørt med et kjøkkenhåndkle. Det kan være lurt å dra over med en nal etter hver dusj. Slik forebygger du såpe- og kalkavleiringer.

4. Fugene: Stryk et tykt lag med fugepasta over fugene og la det virke en stund. Tørk av med en våt klut og skyll med vann til alle spor av pastaen er borte. Er fugene veldig skitne, kan det være nødvendig å skrubbe med en tannbørste.

5. Servanten: Spray overflaten med Baderomsspray. La det virke en stund og tørk av med en fuktig klut. Rundt blandebatteriet kan du ta litt eddik på en tannbørste hvis du ser at kalk har festet seg. Men skyll og tørk nøye fordi eddik kan gjøre skade på krom hvis det får sitte.

6. Speil og glasshyller: Vask med Glasspray og tørk med et kjøkkenhåndkle, gjerne av lin.

7. Toalettet: Skyll ned først. Spray hele innsiden med Toalettspray og gjør rent med toalettbørsten. Om du har fått misfarging i porselenet, forsøk å gni med litt sitron. Om ikke dette hjelper, kan du helle i ett par dl eddik og litt salmiakk og la stå over natten. Et siste tips er å helle Coca Cola i toalettet. La det virke en stund, bruk toalettbørsten og skyll deretter ned.

8. Gulvet: Støvsug først hele badet og vask deretter med vann og grønnsåpe (25 ml til 10 ltr vann).

9. Søppelbøtten: Tømmes og tørkes av.

Om du synes det lukter litt eddik etter rengjøringen kan vi forsikre deg om at dette går over etter kort tid.

Og husk: Forskjellige kluter til ulike formål:

- Mikrofiber til kjøkken og bad (ikke på overflater som lett gir riper)

- Bomull til støvtørking og til å tørke våte flater (dra gjerne på en bomullssokk over hånden)

- Lin til vinduer og glass

- Oppvaskklut – kun til oppvaskbenken!

- Husholdningspapir – når du ikke vil spre bakterier